Doprava nad 1200 Kč zdarma!

Blog, Strana 5

Dýňový chlebíček

Dýňový chlebíček

Na těsto:

- 300 g dýňového pyré

- 2 jablka

- 3 vejce

- 200 g mouky (my jsme použili špaldovou)

- 1 kypřicí prášek do perníku

- 30 g proteinu (hodí se třeba vanilka nebo slaný karamel)

- 50 g sladidla (med, čekankový sirup, erythritol…)

- kůra z 1/2 citrónu

- kůra z 1/2 pomeranče

- 200 ml mléka nebo kefíru

 

Na krém:

- 250 g ricotty

- 250 g tvarohu v papíru

- 1 ČL vanilky

- šťáva z 1/2 citrónu

- šťáva z 1/4 pomeranče

- 20 g sladidla

Upeč si o víkendu dokonalý DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK jako z oblíbené kavárny. Tento je dost možná ještě o chlup lepší, rozhodně zdravější a taky výrazně levnější. No prostě má samé výhody.

 Postup:

- Troubu předehřejeme na 180 °C.

- Dýni nebo už předpřipravené dýňové pyré hodíme do mixéru spolu s jablky, vejci a sladidlem. Rozmixujeme do hladké konzistence.

- Ve větší míse spolu smícháme sypké ingredience — mouku, kypřicí prášek, protein, kůru z citrónu a pomeranče, mléko nebo kefír.

- Dýňovou směs přilijeme k suchým ingrediencím a vytvoříme těsto.

- Hotové těsto přelijeme do chlebové formy vyložené pečicím papírem.

- Pečeme v předehřáté troubě cca 35 minut. Potom necháme chlebíček bychladnout.

- V průběhu pečení si připravíme krém vyšleháním všech potřebných ingrediencí.

- Krém rovnoměrně naneseme na vychladnutý chlebíček.

- Ozdobíme a dáme chladit do lednice (ideálně přes noc, aby se chutě pěkně propojily). 

- Dobrou chuť!

Plněné papriky

Plněné papriky

- 6 paprik

- olivový olej


- 1 cibule


- 3 stroužky česneku


- 500 g mletého krůtího masa


- 400 g rajčat v konzervě

- sůl, pepř, bylinky


- 100 g rýže


- sůl, pepř, bylinky


- 20 g mozzarelly (nebo jiného oblíbeného sýra)


Ulož si recept na pestrobarevný, nutričně vyvážený a hlavně výborný oběd.

S plněnými paprikami se dá experimentovat na všechny možné způsoby. U nás aktuálně vítězí tento.

Postup:


Jako první si uvaříme rýži.

Toubu předehřejeme na 180 °C.
Z paprik odřízneme vršky asi do 1/3, vydlabeme a naskládáme na plech vymazaný olivovým olejem.
Na rozpálené pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile zezlátnou, přidáme do pánve maso a “rozkutáme” jej vařečkou na menší části. Ještě chvíli restujeme. Potom k masu přilijeme rajčata z konzervy, dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Vše společně promícháme, plamen stáhneme na menší výkon, přiklopíme a dusíme zhruba 20 minut.
Nakonec přidáme do pánve rýži a vše společně promícháme.

Papriky naplníme masovou směsí až po okraj, zasypeme sýrem a dáme péct do předehřáté trouby na 35 minut.

Tadá, máme hotovo.

Dobrou chuť!

Teriyaki bowl

Teriyaki bowl

Na 2 porce:

 

Na maso:

- 300 g kuřecích prsou

- 4 PL teriyaki (nebo jiné sójové) omáčky

- 2 PL bílého jogurtu

- 2 PL olivového oleje

- 2 stroužky česneku

- šťáva z 1/2 limetky

- 1/2 ČL chilli

 

Zbytek:

- 140 g jasmínové rýže

- oblíbená zelenina (my jsme použili fazolové lusky, edamame, červené zelí a klíčky)

- koriandr

Máš chuť na něco dobrého, ale během všedních dní už nemáš energii složitě vyvařovat? 

Tak to si ulož náš recept na kuře teriyaki.

Postup:

Maso omyjeme, očistíme a předem naložíme do marinády z teriyaki omáčky, jogurtu, oliváče, rozmačkaného česneku, limetkové šťávy a chilli.

Necháme naložené ideálně několik hodin v lednici, aby se maso marinádou hezky nasáklo.

Před přípravou maso vyndáme z lednice alespoň půl hodinky předem.

 

V pánvi rozehřejeme olej. Přidáme maso a opékáme na mírném plameni z každé strany asi 5-7 minut.

 

Do výpeku po mase hodíme zeleninu a orestujeme, aby změkla a lehce zezlátla. Můžeme do směsi přidat víc marinády, která nám po mase zbyla.

 

Nakonec to všechno naskládáme do misky spolu s rýží, zasypeme koriandrem a můžeme podávat.

 

Dobrou chuť!

Kaše ala mrkváč

- 1/2 hrnku ovesných vloček

- 1 hrnek mléka (klasického, mandlového, ovesného…)

- 1 větší mrkev

- 30 g proteinu (my jsme použili příchuť slaný karamel)

- 1 ČL skořice

- 1/2 lžičky muškátového oříšku

- šťáva a kůra z 1/2 pomeranče

Připravit si k snídani mrkváč vyžaduje spoustu práce a času. Zato pochutnat si na OVESNÉ KAŠI ALA CARROT CAKE můžeme raz dva!

Vyzkoušejte ji třeba hned o víkendu.

Postup:

- Ovesné vločky nejdřív nasucho opražíme v hrnci nebo v hlubší pánvi.

- Přidáme k nim najemno nastrouhanou mrkev a zalijeme mlékem.

- Vaříme na slabém plameni, pravidelně mícháme, aby se kaše nepřipekla ke dnu.

- Ke konci vaření (až kaše hezky zhoustne) přimícháme protein, skořici, muškátový oříšek, šťávu a kůru z pomeranče.

- Ještě chvíli povaříme do požadovaného zhoustnutí.

- Servírujeme s oříškovým máslem a oblíbeným ovocem. Dobrou chuť!

Vosí hnízda

Vosí hnízda

Na těsto:

- 1 balení tvarohu v papíru

- 80 g strouhaného kokosu

- 25 g oříškového másla Vosí hnízda těsto

- 2 PL medu (nebo jiného sladidla)

- 1 PL kakaa

 

Na náplň:

- oříškové máslo Vosí hnízda náplň

 

- piškoty

Víš, co vznikne, když spojíš Vosí hnízda a vosí hnízda? Ultimátní dobrota!

 

Vyzkoušej je o víkendu a následně dobře schovej, ať ti aspoň pár kousků zbyde do Vánoc.

 Postup:

Klasika tak, jak ji znáte.

Hotová hnízda skladujte v lednici

Dýňové cheesecake řezy

Dýňové cheesecake řezy

Na korpus: 

- 200-250 g (podle velikosti nádoby) granoly (my jsme použili slaný karamel)

- 30 g ghí

- 2 vejce

 

Na krém:

- 500 g nízkotučného tvarohu

- 250 g ricotty

- 30 g proteinu (my jsme použili slaný karamel)

- 30 g medu

- 1 ČL skořice

- šťáva z 1/2 pomeranče

- 1 balení želatinového ztužovače

 

Na dýňový krém:

- 250 g dýňového pyré

Za okny už udeřil mráz a nám se moc nelíbí, že bychom se pomalu měli vzdát oblíbené dýňové sezóny. Máte to taky tak? 

Tak nám dovolte ještě jeden oranžový recept na (skoro) nepečený dýňový cheesecake.

Jednodušší už být snad ani nemůže, tak ho zkuste třeba ještě dnes.

Postup:

- Granolu rozdrtíme na menší kousky. Smícháme ji se zbylými ingrediencemi na korpus a vzniklou směs natlačíme na dno pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut. Potom necháme korpus vychladnout.

- Mezi tím si připravíme krém – ve větší míse spolu dohladka vyšleháme všechny potřebné ingredience na krém kromě želatinového ztužovače. Želatinový ztužovač si připravíme bokem a následně ho spojíme s krémem podle návodu na obalu. 

- 2/3 krému rovnoměrně rozetřeme na připravený korpus. Zbylou 1/2 smícháme s dýňovým pyré (dýňové pyré = upečená dýně rozmixovaná do hladké konzistence). Následně na dezert navrstvíme i dýňový krém.

- Nakonec můžeme povrch posypat dýňovými semínky, nebo jinak ozdobit podle libosti.

- Hotový dezert dáme zkuhnout na pár hodin do lednice.

- Dobrou chuť!

Avokádové toasty s rajčaty a bazalkou

Avokádové toasty s rajčaty a bazalkou

  • 1 zralé avokádo
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • 1 střední rajče
  • Několik lístků čerstvé bazalky
  • Citronová šťáva (podle chuti)
  • Sůl a pepř (podle chuti)
  • Olivový olej (volitelně)

Vyzkoušejte tuto rychlou, osvěžující svačinku plnou výživných a zdravých ingrediencí!

Postup:

  1. Celozrnný chléb opečte na pánvi nebo v toustovači, dokud nebude křupavý.
  2. Avokádo rozkrojte, odstraňte pecku a vydlabejte dužinu do misky. Vidličkou avokádo rozmačkejte na hladkou pastu. Přidejte trochu citronové šťávy, aby avokádo nezhnědlo, a dochuťte solí a pepřem.
  3. Rajče nakrájejte na tenké plátky.
  4. Na opečený chléb naneste vrstvu avokádové pasty. Na vrch položte plátky rajčete a ozdobte lístky bazalky.
  5. Pokud chcete, můžete toasty pokapat trochou olivového oleje a ještě jednou lehce posypat solí a pepřem.

Tipy:

  • Můžete přidat také různé semínka, jako jsou chia semínka nebo sezamová semínka, pro extra křupavost a výživnou hodnotu.
  • Pokud máte rádi pikantní, přidejte na avokádo trochu chilli vloček.

 

Dobrou chuť!

Dýňové těstoviny

Dýňové těstoviny

Na 2 porce:

  • 140 g oblíbených těstovin
  • 200 g pyré z pečené dýně
  • 100 g ricotty
  • sůl, pepř, sušený česnek, chilli
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 hrst špenátu

Ulož si recept na tvoje nové oblíbené podzimní jídlo — výživné a přesto lehoučké těstoviny, co jsou i s úklidem hotové za 15 minut.

 

Postup:

  • Těstoviny uvaříme a zcedíme.
  • Omáčku připravíme rozmixováním dýně, ricotty, koření a citrónové šťávy dohladka.
  • Těstoviny, omáčku a špenát dáme společně do velké nádoby, kde vše společně promícháme.
  • Podáváme posypané dýňovými semínky.
 
 
Zdravé a chutné proteinové kuličky s ořechovým máslem

Zdravé a chutné proteinové kuličky s ořechovým máslem

Ingredience:

  • 200 g kvalitního ořechového másla (mandlové, arašídové nebo kešu)
  • 60 g medu nebo javorového sirupu
  • 60 g proteinového prášku (vanilkový nebo čokoládový)
  • 50 g ovesných vloček
  • 30 g chia semínek
  • 30 g mletých lněných semínek
  • 50 g hořké čokolády (70% kakaa), nasekané

Objevte dokonalou rovnováhu chuti a výživy s našimi domácími proteinovými kuličkami s ořechovým máslem!

Hledáte zdravou svačinku, která vás zasytí, dodá energii a přitom bude chutnat jako dezert? Představujeme vám recept na lahodné proteinové kuličky, které splní všechny vaše požadavky. Tyto malé, ale mocné kuličky jsou nabité bílkovinami, zdravými tuky a vlákninou, což z nich dělá ideální volbu pro sportovce, milovníky fitness i všechny, kdo dbají na své zdraví.

Postup:

  1. V míse smíchejte ořechové máslo s medem nebo javorovým sirupem.
  2. Přidejte proteinový prášek, ovesné vločky, chia semínka a mletá lněná semínka. Důkladně promíchejte, až vznikne kompaktní těsto.
  3. Vmíchejte nasekanou hořkou čokoládu.
  4. Z těsta vytvarujte malé kuličky (asi 2 cm v průměru) a položte je na tác vyložený pečicím papírem.
  5. Tác s kuličkami vložte do lednice na minimálně 30 minut, aby ztuhly.
  6. Podávejte vychlazené jako zdravou svačinu nebo předtréninkový snack.

Nutriční hodnoty (na 1 kuličku):

  • Kalorie: 120 kcal
  • Bílkoviny: 5 g
  • Sacharidy: 10 g
  • Tuky: 8 g
  • Vláknina: 2 g

Proč jsou tyto proteinové kuličky skvělou volbou:

  • Vysoký obsah bílkovin podporuje růst svalové hmoty
  • Zdravé tuky z ořechového másla pomáhají s absorpcí vitaminů
  • Vláknina z ovesných vloček a semínek podporuje zdravé trávení
  • Nízký glykemický index pro stabilní hladinu cukru v krvi
  • Skvělá chuť bez přidaného cukru

Tip: Pro větší rozmanitost můžete experimentovat s různými druhy ořechových másel z našeho e-shopu. Vyzkoušejte mandlové máslo pro jemnou chuť nebo kešu máslo pro extra krémovou texturu!

Hledáte kvalitní ingredience pro tento recept? Navštivte naši sekci s ořechovými másly, a proteiny kde najdete vše potřebné pro přípravu těchto lahodných a výživných kuliček!

 
Šulánky s mákem

Šulánky s mákem

Budeme potřebovat na 2 porce:

Na šulánky:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 120 g ovesné mouky
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 30 g oblíbeného sladidla
  • 1 vejce 

Navrch podle chuti:

  • mák 
  • ghíčko 
  • oblíbené sladidlo

Jasně, babička je připravovala z brambor, mouky a hromady cukru. Ty naše jsou však oproti nim plné bílkovin a smlsnete si na nich bez nejmenších výčitek. Dejte naši fit verzi šulánků s mákem ochutnat i babičce. Ručíme za to, že dostanete pochvalu. 

 Postup:

  • Všechny ingredience na šulánky společně smícháme a vytvoříme celistvé, lehce lepivé těsto.
  • Těsto přesuneme na pomoučený vál a ve dlaních z něj tvarujeme šulánky požadované velikosti.
  • Šulánky vaříme v osolené vodě asi 3-4 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vytáhneme a usušíme papírovou útěrkou.
  • Podáváme zasypené mákem, polité roztopeným ghí a pěkně oslazené.
  • Dobrou chuť!