Doprava nad 1200 Kč zdarma!

Blog, Strana 2

Krtkův dort do skleničky

Krtkův dort do skleničky

Prázdné skleničky od snědených oříškových másel nevyhazovat! Naplňte je znovu oblíbeným dezertem – co třeba krtkovým dortem? Tuto zdravou, lehkou svačinku plnou bílkovin si můžete vzít všude s sebou. Stačí mít po ruce lžičku.

Sláva recyklaci!

 

Ingredience na 3 porce:
Na korpus:
  • 30 g špaldové mouky
  • 15 g kakaa
  • 15 g erythritolu nebo jiného sladidla
  • 15 g čokoládového proteinu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 15 g čokolády
  • 15 g kokosového oleje
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka 
Na krém:
  • 250 g tvarohu
  • 100 g ricotty
  • 15 g vanilkového proteinu
  • 15 g erythritolu nebo jiného sladidla
Navíc:
  • 1 banán

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Ve větší míse smícháme mouku, kakao, sladidlo, protein a kypřicí prášek.

Do suché směsi následně přidáme vejce a mléko.

Čokoládu roztopíme v mikrovlnce spolu s kokosovým olejem a směs přimícháme ke zbylým ingrediencím.

Vzniklé těsto nalijeme do menšího plechu vyloženého pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut. Poté necháme korpus vychladnout.

Mezitím si připravíme krém smícháním všech potřebných ingrediencí.

Vychladlý korpus natrháme na malé kousky.

Dna skleniček pokryjeme ½ korpusu. Na sklo kolem dokola přilepíme několik koleček banánu, vyplníme krémem a nakonec posypeme zbylým korpusem.

Dobrou chuť.

Tortilla pizza

Tortilla pizza

Usmyslíte si, že máte chuť na pizzu a do 15 minut ji vytahujete ještě horkou z trouby. No není to sen? Není! Je to náš super jednoduchý recept na pizzu se základem z tortilly.

Ingredience:

  • 1 tortilla
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 100 g rajčat
  • 100 g mozzarelly
  • 20 g kukuřice z plechovky
  • 1 PL sušeného oregana
  • 1 ČL bazalky
  • sušená šunka

Postup:

Troubu předehřejeme na 190 °C.

Tortillu namažeme rajčatovým protlakem, který posypeme oreganem a bazalkou. Na připravený základ dál navrstvíme, na plátky nakrájená rajčata, natrhanou mozzarellu, kukuřici nebo další ingredience, které na naší oblíbené pizze nesmí chybět. Pečeme přibližně 12 minut. Pro doplnění bílkovin můžeme podávat se sušenou šunkou.

Dobrou chuť!

Ovesná kaše na slano

Ovesná kaše na slano

Pojďme spolu zatočit se snídaňovým stereotypem. 

Kdo z vás už vyzkoušel ovesnou kaši
naslano?

Na základ:
- máslo
- 1⁄4 cibule
- 60 g jemných ovesných vloček
- 1 PL lahůdkového droždí
- 10 g parmezánu
- sůl, pepř, bylinky
- voda

Navrch:
- 1 vejce
- uzený losos
- avokádo
- žampiony
- pistáciové máslo

Postup:

Na másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
Do pánve přisipeme vločky, krátce opražíme a následně zalijeme takovým množstvím vody,
aby její okraj převyšoval vločky asi o 1 centimetr. Plamen stáhneme na minimum a za
občasného míchání necháme vločky nasát vodu a zhoustnout.
Kaši odděláme z plotny a vmícháme do ní lahůdkové droždí a parmezán. Dochutíme solí,
pepřem a můžeme podávat se vším, co máme rádi.
Dobrou chuť!

Avokádové lodičky

Avokádové lodičky

Vyplujte z každodenního snídaňového stereotypu na avokádových lodičkách. Na Instagramu budou skvěle vypadat a v bříšku po nich bude jako v pokojíčku. Win win!

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 2 plátky šunky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, bylinky

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C.

Avokádo rozkrojíme, zbavíme pecky a pomocí lžíce vydlabeme ještě kousek dužiny, aby vznikl větší důlek pro vejce.

Připravené půlky avokáda přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Dulek nejdříve vyložíme plátkem šunky a následně do něj vyklepneme vejce. Osolíme, opepříme, dochutíme bylinkami podle chuti a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut.

Dobrou chuť! 

Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka je tradiční izraelský pokrm a taky stále oblíbenější položka v meníčkách snídaňových kaváren. Vsadíme klidně celou pánev, že si tahle pochoutka plná barev, chutí a makronutrientů urve čestné místo i ve vašem jídelníčku.

 

Ingredience:

  • olivový olej nebo ghí na smažení
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 300 g rajčat
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 ČL gram masala 
  • 1 ČL římského kmínu
  • 1 ČL chilli
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL pepře
  • 3 vejce
  • 20 g sýru feta
  • koriandr

Postup:

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Papriky omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Rajčata také nakrájíme.

Ve velké (ideálně litinové) pánvi rozpálíme olivový olej nebo ghí. Poté na něm opečeme cibuli a česnek dozlatova.

Následně do pánve přihodíme papriku a rajčata. Restujeme přibližně 2 minuty, aby se zelenina opekla a lehce změkla. Dál přidáme rajčatový protlak, a ochutíme kořením gram masala, chilli, kmínem, solí a pepřem. 

Pánev přikryjeme a směs dusíme zhruba 10 minut. Dalších 5 minut potom vaříme bez pokličky.

Následně směs zamícháme a pomocí vařečky vytvoříme důlky, do kterých vyklepneme vejce. 

Pánev znovu přikryjeme a na mírném plameni dusíme dalších 10 minut, aby se vejce uvařila (pokud používáme litinovou pánev, můžeme finále dokončit zapečením v troubě).

Hotovou shakshuku posypeme rozdrolenou fetou, čerstvým koriandrem a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Frittata

Frittata

  • olej na smažení

  • ½ cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 50 g slaniny (nebo jiné uzeniny)

  • 5 vajec

  • 100 g cottage

  • 20 g špenátu

  • 50 g rajčat

  • 20 g oblíbeného sýru

  • sůl, pepř, bylinky, klíčky

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky.
  • V pánvni, nebo pekáčku, který je vhodný i pro použití do trouby rozpálíme olej. Přidáme cibuli a necháme změknout asi jednu minutu. Následně přidáme česnek a po další minutě i slaninu. Vše společně opečeme a necháme zezlátnout.
  • Mezi tím vyklepneme vejce, která smícháme s cottage a špenátem, dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
  • Směs nalijeme do pánve, rovnoměrně rozprostřeme a poklademe rajčaty nakrájenými na plátky.
  • ​​Opékáme na středním plameni, dokud se na povrchu nezačnou tvořit dírky od vzduchových bublin. Poté pánev přesuneme do rozehřáté trouby, kde frittatu pečeme dalších 10 minut.
  • Zhruba 2 minuty před dopečením můžeme frittatu zasypat sýrem. Výkon trouby potom zvýšíme na 220 °C a vrátíme pánev zpět do trouby, aby sýr vytvořil krustu.
  • Pomocí nože nebo vařečky opatrně oddělíme okraj frittaty od pánve. Spodek by se měl odlepit sám. Naporcujeme a podáváme zasypané další várkou bylinek a klíčků.

Dobrou chuť!

Pastéis de nata

Pastéis de nata

Ingredience na 12 kousků:

  • 1 balení listového těsta

  • 1 balení vanilkového pudinku

  • 300 ml mléka

  • 150 g tvarohu v kostce

  • 30 g vanilkového proteinu

  • 2 PL medu

  • 1 ČL skořice

  • 1 žloutek

  • šťáva a kůra z ½ citrónu

Portugalské koláčky PASTÉIS DE NATA znáš?

Jejich základ tvoří křehoučké listové těsto, které je po okraj naplněné lahodným vanilkovým krémem. Sbíhají se ti sliny? Tak to si rozhodně ulož náš recept na jejich domácí, zjednodušenou, ale ne méně skvělou verzi. 

Postup:

Troubu si předehřejeme na 200 °C.

Listové těsto rozrolujeme a pomocí vykrajovátka nebo třeba hrnku z něj vykrájíme kolečka o průměru zhruba 8 cm.

Formu na muffiny vymažeme tukem (olejem nebo máslem). Do každého důlku vtlačíme kolečko těsta tak, abychom ho později mohli naplnit krémem.

A teď hurá na krém – pudink uvaříme podle návodu na obalu, jen místo 500 ml mléka použijeme pouze 300 ml.

Tvaroh vyšleháme s proteinem, medem, skořicí, žloutkem, citronovou šťávou a kůrou. Tvarohovou směs přimícháme do lehce vychladlého pudinku.

Hotovým krémem rovnoměrně naplníme připravené košíčky.

Pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut. Povrch koláčků by měl být nazlátlý se signifikantními tmavými flíčky.

Pribináček

Pribináček

250 g tvarohu (měkkého v papíru)

- 180 g zakysané smetany

- 30 g vanilkového proteinu

- špetka soli

 

- do kakaové verze přidej ještě 1 ČL kvalitního kakaa

Vyrob si doma superjednoduchou tvarohovou svačinku, o dost zdravější, než je slavný “Pramen zdraví z Posázaví” a o nic méně chutnou.

Postup:

Všechny ingredience spolu hodíme do mixéru. Mixujeme a mixujeme do krásně hladké a našlehané konzistence.

Pečená ovesná

Pečená ovesná

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček

  • 1 balení kypřicího prášku 

  • 20 g chia semínek + 20 g lněných semínek

  • 20 g strouhaného kokosu

  • 50 g proteinu (doporučujeme vanilku nebo slaný karamel)

  • 1 PL skořice

  • 1 PL arašídového másla

  • 1 pěkně zralý banán

  • 500 ml mléka

  • 150 g mražených malin

  • 30 g mandlových lupínků

Máš takhle při neděli půl hodinky času navíc? Připrav si do foroty výbornou snídani na (skoro) celý týden.

Nebo můžeš pečenou ovesnou klidně mlsat jako dezert. Připomíná totiž vláčnou buchtu nebo banana bread. 

Podávat ji můžeš taky s bílým jogurtem, oříškovým máslem a ovocem. Nebo s jinými poklady, co dům zrovna dá. 

Dobrou chuť!

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Ve velké míse smícháme ovesné vločky, kypřicí prášek, semínka, kokos, protein a skořici.

Následně do směsi přidáme rozmačkaný banán, arašídové máslo a mléko. Vytvoříme lehce tekuté těsto, do kterého nakonec zamícháme maliny.

Těsto přelijeme do pekáčku vymazaného kokosovým olejem, posypeme mandlovými lupínky a šup s tím do trouby na 30-40 minut. Že máme hotovo, poznáme podle pěkně zlatého povrchu a mandlových lupínků. 

Galetky

Galetky

Ingredience na 5 “palačinek”

  • 130 g špaldové mouky 
  • 1 špetkaa soli
  • 1 vejce 
  • 300 ml mléka 
  • ghíčko nebo olej na smažení

 

Na náplň:

  • vejce
  • šunka
  • nastrouhaný sýr
  • sůl, pepř, bylinky

Znáte galetky? Jsou to vlastně takové nóbl palačinky, které budou mít zaručeně velký úspěch jak na všední večeři, tak na víkendový brunch. Uložte si recept a vyzkoušejte je.

Postup:

• V míse smícháme prosátou mouku a sůl. Vejce prošleháme v mléce a směs postupně přiléváme k mouce. Mícháme metličkou, dokud nezískáme hladké těsto. Těsto necháme chvilku odstát. 

• Nepřilnavou pánev pořádně zahřejeme a rozpustímr na ní ghíčko, nebo ji potřeme olejem. Do středu pánve nalijeme cca naběračku těsta. Následně pánev rozkroužíme, aby se těsto rozlilo do všech stran. Palačinku opékáme na středním plameni, dokud není celá její plocha zvrchu celistvá. Potom ji obrátíme.

• Doprostřed obrácené palačinky vyklepneme vejce, které osolíme a ochutíme dalším kořením/bylinkami. Bílek roztáhneme trochu více ke krajům. Okraje bílku obložíme napůl překrojenou šunkou a posypeme sýrem, můžeme přidat třeba taky listový špenát. Fantazii se meze nekladou.

• Všechny čtyři strany galetky přeložíme směrem ke středu. Obracečkou těsto lehce přitiskneme k roztékajícímu se sýru. Jakmile bílek zpevní, máme hotovo!

Dobrou chuť!