Shakshuka
Shakshuka je tradiční izraelský pokrm a taky stále oblíbenější položka v meníčkách snídaňových kaváren. Vsadíme klidně celou pánev, že si tahle pochoutka plná barev, chutí a makronutrientů urve čestné místo i ve vašem jídelníčku.
Ingredience:
- olivový olej nebo ghí na smažení
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 300 g rajčat
- 100 g rajčatového protlaku
- 1 ČL gram masala
- 1 ČL římského kmínu
- 1 ČL chilli
- 1 ČL soli
- 1 ČL pepře
- 3 vejce
- 20 g sýru feta
- koriandr
Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Papriky omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Rajčata také nakrájíme.
Ve velké (ideálně litinové) pánvi rozpálíme olivový olej nebo ghí. Poté na něm opečeme cibuli a česnek dozlatova.
Následně do pánve přihodíme papriku a rajčata. Restujeme přibližně 2 minuty, aby se zelenina opekla a lehce změkla. Dál přidáme rajčatový protlak, a ochutíme kořením gram masala, chilli, kmínem, solí a pepřem.
Pánev přikryjeme a směs dusíme zhruba 10 minut. Dalších 5 minut potom vaříme bez pokličky.
Následně směs zamícháme a pomocí vařečky vytvoříme důlky, do kterých vyklepneme vejce.
Pánev znovu přikryjeme a na mírném plameni dusíme dalších 10 minut, aby se vejce uvařila (pokud používáme litinovou pánev, můžeme finále dokončit zapečením v troubě).
Hotovou shakshuku posypeme rozdrolenou fetou, čerstvým koriandrem a můžeme podávat.
Dobrou chuť!