Doprava nad 1200 Kč zdarma!

Blog

Sladká omeleta

Sladká omeleta

Dnes pro vás máme recept na omeletu. Ale ne jen tak ledajakou. Sladkou, lehkou a nadýchanou jako obláček ☁️ 

Přijde k chuti jako dezert nebo zdravá snídaně

  • 2 vejce
  • 15 g proteinu
  • 5 g sladidla
  • 2 PL vody

Postup:

Bílky oddělíme od žloutků.

Žloutky smícháme spolu s vodou, proteinem, sladidlem a rozmícháme do hladké konzistence.

Bílky vyšleháme v tuhý sníh.

Do bílkového sněhu postupně přidáváme žloutkovou směs a zapracováváme ji mícháním jedním směrem.

Připravené těsto nalijeme na rozpálenou pánev vymazanou olejem nebo máslem. Smažíme na středním plameni 2-3 minuty z každé strany dozlatova.

Podáváme s jogurtem, oříškovým máslem a ovocem.

Dobrou chuť. 

Zapečené gnocchi

Zapečené gnocchi

Zapečené gnocchi už od nás moc dobře znáte. Ano, stále patří mezi naše nejoblíbenější a zároveň ty úplně nejjednodušší jídla, která kuchtíme. Uložte si recept, zkuste je taky a dejte vědět, co na ně říkáte.1 balení (600 g) gnochci

 

  • 3 vejce
  • 250 ml smetany/mléka
  • 10 g másla
  • 200 g šunky
  • 125 g tvarůžků
  • sůl, pepř
  • navrch eidam/cheddar

 

Postup:

V mléce či smetaně rozmícháme rozpuštěné máslo a rozšleháme vejce. Směs ochutíme solí a pepřem.

Do zapékací mísy dáme gnochci, šunku nakrájenou na kostičky a zalijeme připravenou směsí.

Navrch naskládáme sýr a šup s tím do trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 20-30 minut.
Dobrou chuť!

Perníkové kuličky

Perníkové kuličky

Vosí hnízda, perníčky nebo linecké k Vánocům prostě neodmyslitelně patří. Co takhle je ale letos proložit i něčím originálním a zdravým? 

Vyzkoušejte voňavé perníkové kuličky podle našeho receptu. 

Lepkavá rýže nahradí máslovou konzistenci, kokos dodá vánoční šmrnc a protein bílkoviny. A perníkové koření... Hlavně to perníkové koření! Mňam!

  • 150 g rýže
  • 30 g čokoládového proteinu
  • 30 g kokosové mouky
  • 50 g kokosu
  • 2 PL perníkového koření
  • 30 ml vody
  • 2 PL medu
  • 30 g bílé čokolády

Postup:

Rýži uvaříme do měkka a nechámeji vychládnout.

Následně ji rozmixujeme se všemi zbylími ingrediencemi na kuličky a vytvoříme tak těsto.

Z těsta vyválíme pravidelné kuličky. Vyjde jich asi 18 kusů. Pokud by se těsto při válení příliš lepilo, zahustíme jej kokosovou moukou nebo kokosem. 

Nakonec roztopíme bílou čokoládu a hotové kuličky jí pocákáme.

Kuličky uchováváme v lednici. 

Dobrou chuť.

Banana bread

Banana bread

Banánový chlebíček nesmí chybět ve sbírce receptů žádné správné hospodyňce, fitnessákovi ani babičce. Založte si do své sbírky tento náš léty prověřený kousek a oprašte ho pokaždé, když banány na polici začnou černat. 

  • 220 g špaldové mouky
  • 50 g proteinu (třeba čokoláda/banán)
  • 3 ČL skořice
  • 2 ČL kypřicího prášku
  • 6 banánů
  • 4 vejce
  • 60 g kokosového oleje
  • 70 ml javorového (nebo jiného) sirupu / 70 g jiného sladidla
  • 70 g hořké čokolády
  •  40 g lískových ořechů

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Zvlášť smícháme všechny suché ingredience – prosátou špaldovou mouku, proteinový prášek, skořici a kypřící prášek.

Ve větší míse rozmačkáme 5 banánů. Přidáme k nim vejce, roztopený kokosový olej a sladidlo a vše důkladně promícháme.

K banánové smesi postupně přimícháváme sypkou směs a vytvoříme těsto. Nakonec do těsta přimícháme ⅔ čokoládových kousků a ⅔ posekaných ořechů.

Těsto přelijeme do formy vyložené pečicím papírem, ozdobíme zbylou čokoládou, ořechy a posledním banánem.

Pečeme v předehřáté troubě zhruba 50-60 minut, nebo dokud se těsto nepřestane lepit na špejli.

Jablečný cheesecake

Jablečný cheesecake

Chladno, sychravo, tma… Někdy to není zrovna snadné hledat si v temných podzimních dnech radosti, viďte?  Co ale zaručeně potěší, je najít v lednici dokonalý cheesecake se všemi chutěmi, co k podzimu neodmyslitelně patří.

Tak hurá na něj!

Na korpus:

  • 80 g ovesných vloček
  • 20 g vlašských nebo pekanových ořechů
  • 20 g ghíčka
  • 1 vejce
  • 1 ČL skořice
  • 20 g medu

 

Na krém:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g ricotta
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 50 g medu
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 balení želatinového ztužovače

Postup:

Všechny ingredience na korpus smícháme dohromady. Vzniklé těsto natlačíme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 minut dokřupava. 

Mezi tím vyšleháme všechny ingredience na krém a spojíme je želatinovým ztužovačem podle návodu. Krém naneseme na vychladlý korpus.

Jablka nakrájíme na kostky, které opečeme ve větší pánvi na ghíčku. Zaprášíme skořicí, zalijeme citrónovou šťávou a necháme chvíli dusit. Následně přidáme škrob a mícháme, dokud nevznikne pudinková směs. Jakmile směs vychladne, naneseme ji na krém.

Ovesné vločky nasucho opražíme na pánvi. Jakmile se vločky rozvoní a lehce zezlátnou, stáhneme je s plotny a posypeme jimi vršek dortu. 

Hotový cheesecake dáme ztuhnout do lednice ideálně přes noc.

Dobrou chuť.

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Léty osvědčený lék na podzimní splín je dýňový cheesecake. Tak akorát skladký, kořeněný a vesele barevný.

Zkuste ho taky. 

Na korpus:

  • 150 g máslových sušenek
  • 30 g arašídového másla s příchutí pumpkin spice
  • 1 vejce

Na krém:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 g dýňového pyré
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 60 g javorového sirupu
  • 1 PL skořice
  • 2 vejce

Postup:

Troubu předehřejeme na 170 °C.

Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme na drť. Smícháme s pumpkin spice máslem, vejcem a vzniklou směs vtlačíme na dno formy vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut. Poté necháme vychladnout.

Ve větší míse smícháme tvaroh, mascarpone, protein, javorový sirup a skořici. Postupně do směsi zašleháme vejce.

Krém rozdělíme na dvě poloviny. Tu první rovnoměrně naneseme na korpus. Do druhé zamícháme dýňové pyré a poté ji navrstvíme na světlou část krému.

Pečeme 50-60 minut. Po upečení by povrch měl být tuhý, lehce nazlátlý, střed by se měl vlnit. Jakmile cheesecake vychladne, tak ztuhne.

Ozdobíme a podáváme.

Dobrou chuť!

Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky jsou tradičním českým receptem, který, co si budem, není ve své původní podobě zrovna fit. Stačí ale pozměnit pár ingrediencí a rázem se promění ve zdravý oběd či dezert s perfektní klasickou chutí.

Co takhle využít sezóny a zabalit do nich třeba šťavnaté meruňky? 

Na knedlíky:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 1 vejce
  • 30 g oblíbeného sladidla
  • meruňky

Navrch:

  • hrudovitý tvaroh
  • oblíbené sladidlo
  • máslo/ghí

Postup:

Ve větší míse smícháme tvaroh, mouku, proteinový prášek, vejce a sladidlo. Zpracujeme celistvé těsto. Pokud se příliš lepší, přidáme trochu mouky. Hotové těsto dáme na půl hodiny chladit do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.

Z vychlazeného těsta uždibujeme stejné kousky. Vlhkýma rukama z nich děláme placky, do kterých následně balíme poloviny meruněk.

V hrnci na sporáku přivedeme k varu vodu, do které opatrně vložme knedlíky. Vaříme cca 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu.

Knedlíky podáváme s další náloží tvarohu, sladidlem a přelité rozpuštěným máslem či ghíčkem.

Dobrou chuť!

Tvarohový dort

Tvarohový dort

Na těžké dezerty plné cukru a másla nás v létě neužije. Zato takový lehký a šťavnatý tvarohový dortík? Sem s ním!

Na korpus:

  • 100 g ovesné mouky
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 30 g sladidla
  • 1 vejce
  • 70 ml vody

Na krém:

  • 750 g tvarohu
  • 200 g ricotty
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 50 g sladidla
  • kůra z ½ citrónu
  • 2 vejce
  • 100 g mražených malin

Na ovocnou vrstvu víc:

  • 200 g mražených malin
  • 5 g chia semínek
  • šťáva z ½ citrónu

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Maliny vyděláme z mrazáku předem, aby lehce povolily.

V míse smícháme všechny ingredience potřebné na korpus. Těsto na chvíli odložíme stranou, aby trochu zhoustlo. Následně ho natlačíme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem.

Poté se můžeme vrhnout na přípravu krému. Ve velké míse smícháme tvaroh, ricottu, protein, sladidlo vlastního výběru, citrónovou kůru a vejce. Nakonec do krému opatrně vmícháme celé kusy malin. Hotový krém rovnoměrně rozprostřeme na korpus. Pečeme v předehřáté troubě asi 55 minut. Vršek dortu by měl ke konci pečení začít lehce zlátnout.

V průběhu pečení v pánvi rozehřejeme maliny. Přidáme chia semínka a citrónovou šťávu. Vše spolu krátce povaříme, potom směs odděláme z plotny a necháme zhoustnout.

Upečený dort necháme chladnout ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky. Předejdeme tak tomu, aby spadl a zcvrkl se.

Na lehce vychladnutý dort naneseme malinovou vrstvu a dáme chladit do lednice. Ideálně přes noc.

Dobrou chuť!

Fit francouzské tousty

Fit francouzské tousty

Francouzské toasty nemusí být ta nejkaloričtější bomba ve snídaňové nabídce kavárny. Během pár minut si je můžete připravit i doma ve zdravější, výživově hodnotnější a hlavně neméně skvělé verzi. Hurá do toho podle našeho receptu!

 

Ingredience na 2 porce (4 toasty):
  • 4 plátky toastového chleba
  • 2 vejce
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 30 ml mléka
  • 1 ČL skořice
  • 2 PL javorového sirupu

Postup:

Protein rozmícháme v mléce, aby později nedělal ve směsi na obalování žmolky.

V hlubokém talíři smícháme připravený protein, vejce, skořici a javorový sirup.

Ve směsi obalujeme toasty jeden po druhém, z každé strany necháme chvíli nasáhnout. Potom toast dáme okapat na čistý talíř.

Toasty smažíme zprudka z obou stran na rozpálené nepřilnavé pánvi nebo na troše kokosového oleje dozlatova.

Podávat můžeme třeba s bílým jogurtem, ovocem a javorovým sirupem.

Dobrou chuť.

Kari

Kari

Také patříte mezi milovníky kari na všechny možné způsoby? 

A víte, že jeho skvělou, zdravou a přesto výživnou verzi si doma zvládne připravit i úplný začátečník? Stačí se řídit podle našeho receptu a během chvíle máte na stole perfektní jídlo jako z oblíbené asijské restaurace.

Ingredience na 3 porce:
Na kari:
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 PL kari koření
  • 200 g cizrny z plechovky
  • 400 ml kokosového mléka
  • šťáva z ½ limetky
  • 300 g kuřecího masa
  • olej na smažení

 

Na podávání:
  • jasmínová rýže
  • koriandr

Postup:

Maso uvaříme ve vodě doměkka. Poté jej necháme vychladnout, natrháme a odložíme bokem.

Na rozpálené pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, chilli papričku a nastrouhaný zázvor. Jakmile zezlátnou, zaprášíme kari kořením a vše v něm hezky obalíme.

Do pánve přidáme propláchnutou cizrnu a vše zalijeme kokosovým mlékem.

Přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme zhruba 30 minut.

Nakonec do pánve hodíme trhané kuřecí a promícháme s omáčkou. Dochutíme limetkovou šťávou, solí, podle chuti můžeme přidat chilli.

Podáváme s jasmínovou rýží a koriandrem.

 Dobrou chuť.