Doprava nad 1200 Kč zdarma!

Blog

Sladká omeleta

Sladká omeleta

Dnes pro vás máme recept na omeletu. Ale ne jen tak ledajakou. Sladkou, lehkou a nadýchanou jako obláček ☁️ 

Přijde k chuti jako dezert nebo zdravá snídaně

  • 2 vejce
  • 15 g proteinu
  • 5 g sladidla
  • 2 PL vody

Postup:

  • Bílky oddělíme od žloutků.
  • Žloutky smícháme spolu s vodou, proteinem, sladidlem a rozmícháme do hladké konzistence.
  • Bílky vyšleháme v tuhý sníh.
  • Do bílkového sněhu postupně přidáváme žloutkovou směs a zapracováváme ji mícháním jedním směrem.
  • Připravené těsto nalijeme na rozpálenou pánev vymazanou olejem nebo máslem. Smažíme na středním plameni 2-3 minuty z každé strany dozlatova. 
  • Podáváme s jogurtem, oříškovým máslem a ovocem.

 

Zapečené gnocchi

Zapečené gnocchi

  • 1 balení (600 g) gnochci

  • 3 vejce

  • 250 ml smetany/mléka

  • 10 g másla

  • 200 g šunky

  • 125 g tvarůžků

  • sůl, pepř

  • navrch eidam/cheddar

Zapečené gnocchi už od nás moc dobře znáte. Ano, stále patří mezi naše nejoblíbenější a zároveň ty úplně nejjednodušší jídla, která kuchtíme. Uložte si recept, zkuste je taky a dejte vědět, co na ně říkáte.

Postup:

V mléce či smetaně rozmícháme rozpuštěné máslo a rozšleháme vejce. Směs ochutíme solí a pepřem.

Do zapékací mísy dáme gnochci, šunku nakrájenou na kostičky a zalijeme připravenou směsí.

Navrch naskládáme sýr a šup s tím do trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 20-30 minut.
Dobrou chuť!

Perníkové kuličky

Perníkové kuličky

    • 150 g rýže
    • 30 g čokoládového proteinu
    • 30 g kokosové mouky
    • 50 g kokosu
    • 2 PL perníkového koření
    • 30 ml vody
    • 2 PL medu
    • 30 g bílé čokolády

Vosí hnízda, perníčky nebo linecké k Vánocům prostě neodmyslitelně patří. Co takhle je ale letos proložit i něčím originálním a zdravým? 

Vyzkoušejte voňavé perníkové kuličky podle našeho receptu. 

Lepkavá rýže nahradí máslovou konzistenci, kokos dodá vánoční šmrnc a protein bílkoviny. A perníkové koření... Hlavně to perníkové koření! Mňam!

 Postup:

Rýži uvaříme do měkka a nechámeji vychládnout.

Následně ji rozmixujeme se všemi zbylími ingrediencemi na kuličky a vytvoříme tak těsto.

Z těsta vyválíme pravidelné kuličky. Vyjde jich asi 18 kusů. Pokud by se těsto při válení příliš lepilo, zahustíme jej kokosovou moukou nebo kokosem. 

Nakonec roztopíme bílou čokoládu a hotové kuličky jí pocákáme.

Kuličky uchováváme v lednici.

Banana bread

Banana bread

  • 220 g špaldové mouky
  • 50 g proteinu (třeba čokoláda/banán)
  • 3 ČL skořice
  • 2 ČL kypřicího prášku
  • 6 banánů
  • 4 vejce
  • 60 g kokosového oleje
  • 70 ml javorového (nebo jiného) sirupu / 70 g jiného sladidla
  • 70 g hořké čokolády
  •  40 g lískových ořechů
Banánový chlebíček nesmí chybět ve sbírce receptů žádné správné hospodyňce, fitnessákovi ani babičce. Založte si do své sbírky tento náš léty prověřený kousek a oprašte ho pokaždé, když banány na polici začnou černat. 

 Postup:

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Zvlášť smícháme všechny suché ingredience – prosátou špaldovou mouku, proteinový prášek, skořici a kypřící prášek.
  • Ve větší míse rozmačkáme 5 banánů. Přidáme k nim vejce, roztopený kokosový olej a sladidlo a vše důkladně promícháme. 
  • K banánové smesi postupně přimícháváme sypkou směs a vytvoříme těsto. Nakonec do těsta přimícháme ⅔ čokoládových kousků a ⅔ posekaných ořechů.
  • Těsto přelijeme do formy vyložené pečicím papírem, ozdobíme zbylou čokoládou, ořechy a posledním banánem.
  • Pečeme v předehřáté troubě zhruba 50-60 minut, nebo dokud se těsto nepřestane lepit na špejli.
Jablečný cheesecake

Jablečný cheesecake

Na korpus:

  • 80 g ovesných vloček
  • 20 g vlašských nebo pekanových ořechů
  • 20 g ghíčka
  • 1 vejce
  • 1 ČL skořice
  • 20 g medu

 

Na krém:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g ricotta
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 50 g medu
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 balení želatinového ztužovače

Chladno, sychravo, tma… Někdy to není zrovna snadné hledat si v temných podzimních dnech radosti, viďte?  Co ale zaručeně potěší, je najít v lednici dokonalý cheesecake se všemi chutěmi, co k podzimu neodmyslitelně patří.

Tak hurá na něj!

Postup:

Všechny ingredience na korpus smícháme dohromady. Vzniklé těsto natlačíme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 minut dokřupava. 

Mezi tím vyšleháme všechny ingredience na krém a spojíme je želatinovým ztužovačem podle návodu. Krém naneseme na vychladlý korpus.

Jablka nakrájíme na kostky, které opečeme ve větší pánvi na ghíčku. Zaprášíme skořicí, zalijeme citrónovou šťávou a necháme chvíli dusit. Následně přidáme škrob a mícháme, dokud nevznikne pudinková směs. Jakmile směs vychladne, naneseme ji na krém.

Ovesné vločky nasucho opražíme na pánvi. Jakmile se vločky rozvoní a lehce zezlátnou, stáhneme je s plotny a posypeme jimi vršek dortu. 

Hotový cheesecake dáme ztuhnout do lednice ideálně přes noc.

Dobrou chuť.

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Na korupus:

  • 150 g máslových sušenek
  • 30 g arašídového másla s příchutí pumpkin spice
  • 1 vejce

Na krém:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 g dýňového pyré
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 60 g javorového sirupu
  • 1 PL skořice
  • 2 vejce

Léty osvědčený lék na podzimní splín je dýňový cheesecake. Tak akorát skladký, kořeněný a vesele barevný. Zkuste ho taky. 

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 170 °C.
  • Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme na drť. Smícháme s pumpkin spice máslem, vejcem a vzniklou směs vtlačíme na dno formy vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut. Poté necháme vychladnout.
  • Ve větší míse smícháme tvaroh, mascarpone, protein, javorový sirup a skořici. Postupně do směsi zašleháme vejce.
  • Krém rozdělíme na dvě poloviny. Tu první rovnoměrně naneseme na korpus. Do druhé zamícháme dýňové pyré a poté ji navrstvíme na světlou část krému.
  • Pečeme 50-60 minut. Po upečení by povrch měl být tuhý, lehce nazlátlý, střed by se měl vlnit. Jakmile cheesecake vychladne, tak ztuhne.
  • Ozdobíme a podáváme. Dobrou chuť!

 

Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky

Na knedlíky:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 1 vejce
  • 30 g oblíbeného sladidla
  • meruňky

Navrch:

  • hrudovitý tvaroh
  • oblíbené sladidlo
  • máslo/ghí

Tvarohové knedlíky jsou tradičním českým receptem, který, co si budem, není ve své původní podobě zrovna fit. Stačí ale pozměnit pár ingrediencí a rázem se promění ve zdravý oběd či dezert s perfektní klasickou chutí.

Co takhle využít sezóny a zabalit do nich třeba šťavnaté meruňky? 

Postup:

Ve větší míse smícháme tvaroh, mouku, proteinový prášek, vejce a sladidlo. Zpracujeme celistvé těsto. Pokud se příliš lepší, přidáme trochu mouky. Hotové těsto dáme na půl hodiny chladit do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.

Z vychlazeného těsta uždibujeme stejné kousky. Vlhkýma rukama z nich děláme placky, do kterých následně balíme poloviny meruněk.

V hrnci na sporáku přivedeme k varu vodu, do které opatrně vložme knedlíky. Vaříme cca 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu.

Knedlíky podáváme s další náloží tvarohu, sladidlem a přelité rozpuštěným máslem či ghíčkem.

Dobrou chuť!

 

Tvarohový dort

Tvarohový dort

Na korpus:

  • 100 g ovesné mouky
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 30 g sladidla
  • 1 vejce
  • 70 ml vody

Na krém:

  • 750 g tvarohu
  • 200 g ricotty
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 50 g sladidla
  • kůra z ½ citrónu
  • 2 vejce
  • 100 g mražených malin

Na ovocnou vrstvu víc:

  • 200 g mražených malin
  • 5 g chia semínek
  • šťáva z ½ citrónu

Na těžké dezerty plné cukru a másla nás v létě neužije. Zato takový lehký a šťavnatý tvarohový dortík? Sem s ním!

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Maliny vyděláme z mrazáku předem, aby lehce povolily.
  • V míse smícháme všechny ingredience potřebné na korpus. Těsto na chvíli odložíme stranou, aby trochu zhoustlo. Následně ho natlačíme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem.
  • Poté se můžeme vrhnout na přípravu krému. Ve velké míse smícháme tvaroh, ricottu, protein, sladidlo vlastního výběru, citrónovou kůru a vejce. Nakonec do krému opatrně vmícháme celé kusy malin. Hotový krém rovnoměrně rozprostřeme na korpus. Pečeme v předehřáté troubě asi 55 minut. Vršek dortu by měl ke konci pečení začít lehce zlátnout.
  • V průběhu pečení v pánvi rozehřejeme maliny. Přidáme chia semínka a citrónovou šťávu. Vše spolu krátce povaříme, potom směs odděláme z plotny a necháme zhoustnout.
  • Upečený dort necháme chladnout ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky. Předejdeme tak tomu, aby spadl a zcvrkl se.
  • Na lehce vychladnutý dort naneseme malinovou vrstvu a dáme chladit do lednice. Ideálně přes noc.

Dobrou chuť!

Fit francouzské tousty

Fit francouzské tousty

Ingredience na 2 porce (4 toasty):
  • 4 plátky toastového chleba
  • 2 vejce
  • 30 g vanilkového proteinu
  • 30 ml mléka
  • 1 ČL skořice
  • 2 PL javorového sirupu

Francouzské toasty nemusí být ta nejkaloričtější bomba ve snídaňové nabídce kavárny. Během pár minut si je můžete připravit i doma ve zdravější, výživově hodnotnější a hlavně neméně skvělé verzi. Hurá do toho podle našeho receptu!

Postup:

  • Protein rozmícháme v mléce, aby později nedělal ve směsi na obalování žmolky.
  • V hlubokém talíři smícháme připravený protein, vejce, skořici a javorový sirup.
  • Ve směsi obalujeme toasty jeden po druhém, z každé strany necháme chvíli nasáhnout. Potom toast dáme okapat na čistý talíř.
  • Toasty smažíme zprudka z obou stran na rozpálené nepřilnavé pánvi nebo na troše kokosového oleje dozlatova.
  • Podávat můžeme třeba s bílým jogurtem, ovocem a javorovým sirupem.

 

Kari

Kari

Ingredience na 3 porce:
Na kari:
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 PL kari koření
  • 200 g cizrny z plechovky
  • 400 ml kokosového mléka
  • šťáva z ½ limetky
  • 300 g kuřecího masa
  • olej na smažení

 

Na podávání:
  • jasmínová rýže
  • koriandr

Také patříte mezi milovníky kari na všechny možné způsoby? 

A víte, že jeho skvělou, zdravou a přesto výživnou verzi si doma zvládne připravit i úplný začátečník? Stačí se řídit podle našeho receptu a během chvíle máte na stole perfektní jídlo jako z oblíbené asijské restaurace.

 Postup:

  • Maso uvaříme ve vodě doměkka. Poté jej necháme vychladnout, natrháme a odložíme bokem.
  • Na rozpálené pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, chilli papričku a nastrouhaný zázvor. Jakmile zezlátnou, zaprášíme kari kořením a vše v něm hezky obalíme.
  • Do pánve přidáme propláchnutou cizrnu a vše zalijeme kokosovým mlékem.
  • Přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme zhruba 30 minut.
  • Nakonec do pánve hodíme trhané kuřecí a promícháme s omáčkou. Dochutíme limetkovou šťávou, solí, podle chuti můžeme přidat chilli. 
  • Podáváme s jasmínovou rýží a koriandrem.